Sağlık Sigortası Nedir?
Özel sağlık sigortası, sigortalıların sigortalanma süresi içerisinde hastalanmaları ve/veya kaza sonucu yaralanmaları halinde tedavileri için gerekli masrafların karşılanmasını teminat altına almaktadır.
Genel olarak özel sağlık sigortaları ikiye ayrılmaktadır:
- Yatarak Tedaviler,
- Yatarak+Ayakta Tedaviler,
Yatarak Tedaviler: Ameliyat, Kemoterapi, Radyoterapi, Diyaliz, Trafik Kazası Sonucu Diş, Küçük Cerrahi Müdahaleler, Acil Müdahaleler, Ameliyat Öncesi/Sonrası Tetkik, Ameliyat Sonrası Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Evde Bakım, Tıbbi Malzeme, Ambulans gibi giderler ödeme yüzdesi oranında bu teminattan karşılanır. Ayrıca yurtdışı teminatı eklenmiş ise yurtdışı tedavileri de bu teminattan karşılanabilir.
Ayakta tedaviler: Doktor Muayene, Tahlil, MR, Röntgen, İlaç, Fizik Tedavi, gibi ileri tanı yöntemlerini de içeren teminatlar, belirlenen ödeme yüzdesi oranında bu teminattan karşılanmaktadır.
Ayrıca sigorta şirketi ve ürüne bağlı olarak Doğum, Check-up, Diş, Gözlük gibi teminatlarda eklenebilmektedir.
Teklif almak için tıklayınız.
BİLMENİZ GEREKENLER
Bekleme Süreleri ve Teminat Hak Edişleri: Sigorta şirketleri poliçe başlangıç tarihinden önce var olan hastalıklar ile ilgili poliçede bazı hastalıkları istisna tutabilmekte ve bahse konu hastalıkları teminat dışı bırakabilmektedirler. Bunun anlamı, sigorta şirketlerinin poliçe başlangıç tarihi öncesindeki hastalıkları kapsam dışı tutmasıdır. Ayrıca istisna notlarında belirtilen, kuluçka evresi olan, kişinin kendisinin de önceden hastalığın varlığını bilmediği, fıtık, omurga hastalıkları, kist, anorektal hastalıklar, rahim ve yumurtalık hastalıkları, bademcik ve geniz eti hastalıkları, burun polipleri, eklem hastalıkları, prostat, varis, böbrek ve üriner sistem hastalıkları ve tiroit gibi hastalıklar da ilk bir yıl içinde ortaya çıkması halinde kapsam dışı tutulacağıdır. Bu sebeple, özel sağlık sigortası poliçelerinin kapsama alanını sigortalının vereceği beyan oluşturmaktadır. Bu doğrultuda kişinin doğru ve güvenilir bilgi vermesi kendi yararına olacaktır. Doğru bilgi verilmemesi durumunda sigorta şirketi poliçeyi iptal etme veya ek prim alma hakkına sahiptir.
Doğum Bekleme Süresi: Kişinin kendisi veya eşi konumunda yer alan kişinin poliçe satın alındığı dönemde hamile kalınmaması ve genellikle bir yıl olmak üzere, farklı şirketlerde değişen sürelerde kişinin hamile kalmaması gerektiğini belirten husustur. Hamilelik ve Doğum Teminatı bulunan planlarda, hamilelikle ilgili teminat kapsamında bulunan giderlerin karşılanabilmesi için hamileliğin, teminatın alındığı ilk tarihten itibaren Sigorta şirketinin belirlediği süre içerisinde hamile kalınması gerekmektedir. Gebelik Hak Edişi hesaplamasında sigortalının Son Adet Tarihi (SAT) dikkate alınır. Teminat ilk kez alındığında mevcut olan veya belirlenen bekleme süresi içinde başlayan hamileliklerle ilgili tüm giderler teminat kapsamı dışındadır.
Ömür Boyu Yenileme Garantisi: Sigortalının ilk kez sigortalanması halinde Sigorta şirketlerinin üç veya dört yıl (duruma göre değişebilecektir) sonra belirlenen hasar/prim oranını geçmemesi şartıyla sigortalılarına verdikleri haktır. Ömür Boyu Yenileme Garantisi alan bir sigortalı, bu hakkın alınış tarihi itibariyle herhangi bir hastalık ile karşılaşılması durumunda muafiyet, ek prim, limit gibi uygulamalarla karşılaşamaz. Ayrıca dilediği sürece poliçe yenilemesini yaptırabilme hakkına sahiptir. Bu doğrultuda sağlıklı olunan dönemde kişilerin özel sağlık sigortası yaptırması, potansiyel riskler açısından daha faydalı olacaktır.
Anlaşmalı/Anlaşmasız Kurum: Sigortalı, poliçesini tanzim ettirdiği sigorta şirketinin anlaşmalı kurumlarından birini tercih etmesi halinde belirlenen ödeme yüzdesi oranında direkt provizyon (onay) alabilmektedir. Anlaşmasız kurumların tercih edilmesi halinde ise faturaların sigortalı tarafından ödenmesi durumunda, faturaların sigorta şirketine ibraz edilmesi ile sigorta şirketinden tekrar ödeme alınabildiği bir sistemdir. Bu sebeple özel sağlık sigortası yaptırmadan önce ilgili şirketin ve tercih edilen ürünün sağlık kuruluşlarını araştırmakta fayda bulunmaktadır.
Poliçenin Provizyona Açılması ve Ödemeler: Özel sağlık sigortası poliçesi peşinatın tahsil edilmesinin ardından aktifleşecektir. İlk prim ödemesi yapılmadan, sigorta başlamayacaktır ve poliçede prim borcu olması halinde yine provizyona kapatılacaktır. Ayrıca poliçeler için yıllık vergi matrahı kadar miktar gider olarak gösterilip, belirli bir oranda vergi iadesi alınabilmektedir.
Özel Sağlık Sigortası Genel Şartlar için tıklayınız.
Neden Özel Sağlık Sigortası?
Özel Sağlık Sigortası sigortalanan kişinin hastalıklar ve kazalar sonucu oluşacak sağlık giderlerinin karşılanması için hazırlanmış kişiye özel planlardır.
Belirlenen limitler, özel ve genel şartlar dahilinde, daha önceden sigorta poliçesinde belirtilen olası risklere karşı sigortalıyı korur. Bir özel sağlık sigortası poliçesinde en önemli unsurlardan biri genel ve özel şartlardır. Özellikle incelenmeli ve kişiye en uygun poliçenin seçilmesi gereklidir. Genel şartlar bölümü tüm sigorta şirketleri içinde fazla farklılık göstermemesine rağmen özel şartlar bölümünde sunulan sigorta hizmetleri her sigorta şirketinde farklılık gösterir.
Özel Sağlık Sigortaları, sigortalılarına diledikleri doktor veya sağlık kurumunda tedavi olma özgürlüğü tanır. Sigorta şirketi, sigorta poliçesinin kapsamına göre sigortalının geçirdiği herhangi bir hastalık ya da bir kaza sonucunda ortaya çıkan ayakta tedavi veya yatarak tedavilerine ait masrafları karşılamayı taahhüt eder. Üstelik bunu özel şartlarda belirtti ise yurtiçi ve yurtdışı dünyanın neresinde olursa olsun karşılar. Özel sağlık sigortaları yüksek meblağlı giderleri karşılayarak sigortalının en zor anında en büyük yardımcısı olur.
Özel sağlık sigortası, sigortalının hastalık veya kazalar nedeniyle oluşacak sağlık harcamalarını ve bunlardan kaynaklı riskleri önceden telafi etmeye yönelik hazırlanmış güvence planlarıdır. Oluşan riskler poliçede söz edilen, genel ve özel şartlar dahilinde, belirlenen limitler doğrultusunda karşılanır. Sağlık sigortası, sigortalılara hastane ve doktor seçme özgürlüğü tanır. Buradaki en önemli konu ihtiyaçlara uygun ve doğru teminat kapsamı olan bir poliçedir. Sağlık poliçelerinde 2 türlü sigorta teminatı bulunur.